Με τον όρο αποκομιδή των απορριμμάτων εννοούμε την συλλογή των σκουπιδιών από τους κάδους απορριμμάτων που είναι τοποθετημένοι στις γειτονιές των πόλεων. Οι περισσότεροι πολίτες τοποθετούμε τα απορρίμματα στους κάδους, αλλά δεν γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει η συλλογή τους. Αυτές τις δυσκολίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων, οι οποίοι ναι μεν αμείβονται για την εργασία τους, αλλά όχι τόσο καλά όσο πριν την κρίση.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων επηρεάζει έντονα την υγεία των εργαζομένων σ’ αυτήν. Οι περισσότεροι εργάτες των απορριμματοφόρων, μετά από 10 με 15 χρόνια συνεχούς εργασίας, αρχίζουν να παρουσιάζουν κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας. Επίσης, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων, παρόλο που βρίσκονται σε καλύτερη θέση, έχουν και αυτοί αρκετές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Κατ’ αρχάς ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει την υγεία των εργαζομένων είναι οι οσμές και οι σκόνες από τα σκουπίδια. Τα απορρίμματα περιέχουν πολλές επικίνδυνες ουσίες και είναι εστίες μικροβίων, τα οποία μπορεί να εισπνεύσουν οι εργαζόμενοι, παρά τις μάσκες και τα γάντια που φορούν. Επίσης, το βάρος των κάδων δημιουργεί σε βάθος χρόνου προβλήματα στη μέση αρκετών εργατών.

Εν συνεχεία, ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας είναι τα εξαιρετικά δύσκολα ωράρια εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην συλλογή των απορριμμάτων δουλεύουν 20-25 ημέρες τον μήνα είτε πολύ πρωινές ώρες (ξημερώματα, συνήθως από τις 04:00) είτε πολύ βραδυνές ώρες (μετά τις 21:00 έως τα ξημερώματα) κι αναγκάζονται να κοιμούνται σε όχι και τόσο «καλές» ώρες, επιβαρύνοντας μακροπρόθεσμα την υγεία τους. Τέλος, οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πολύ αρνητικά την υγεία κυρίως των εργατών. Κατά την διάρκεια του χειμώνα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν αρκετές ημέρες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε θερμοκρασίες καύσωνα.

Αλλά, εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία τους, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες δυσκολίες. Η αδιαφορία ορισμένων πολιτών, οι οποίοι αφήνουν τα σκουπίδια πολλές φορές εκτός κάδων για διάφορους λόγους, δυσχεραίνει το έργο της αποκομιδής. Επίσης, κάποιες φορές μερικοί πολίτες ρίχνουν επικίνδυνα αντικείμενα, όπως σπασμένες ογκώδεις τζαμαρίες, μπάζα ή επικίνδυνα υγρά, στους κάδους.

Όλα τα παραπάνω τα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αμειβόμενοι με αρκετά λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις προ κρίσεως εποχές, ειδικά γι’ αυτούς που προσλαμβάνονται τώρα και γι’ αυτούς που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες συλλογής απορριμμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο, απαιτείται από πλευράς της πολιτείας η βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή (και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα) και από πλευράς των πολιτών περισσότερη κατανόηση για τις δυσκολίες της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Μηνάς Μήνογλου

Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc

Πηγή: aeiforianews.gr

Αφήστε μια απάντηση